Συγκρότημα Ξενών

 

Σπέτσες 

 Συμβουλές για τη διαμονή σας!

1. Η διαφορετικότητα αποτελεί μοναδικό πλεονέκτημα:

Η πρωτεύουσα των Σπετσών είναι πολύ όμορφη, με πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια, πολλά παλιά κτίρια και αρχοντικά με βοτσαλωτές αυλές και αριστοκρατική αρχιτεκτονική, όπου η ισχυρή παράδοση γίνεται ιδιαίτερα εύκολα αισθητή. Αντίθετα από το στυλ των Κυκλάδων με τα απλά κάτασπρα σπίτια με τα μπλε παράθυρα, στις Σπέτσες τα «καπετανόσπιτα», επηρεασμένα από την αρχιτεκτονική της Φλωρεντίας και της Βενετίας κατά την Αναγέννηση, ελκύουν τον επισκέπτη και τον καταπλήσσουν. Παντού, σ’ όλα τα γραφικά σοκάκια του νησιού, οι μυρωδιές των λουλουδιών δικαιολογούν στο μέγιστο την ονομασία του νησιού: από το ιταλικό spezie , που σημαίνει ευωδίες! Στο παλιό λιμάνι δε, μπορείτε να θαυμάσετε τους παραδοσιακούς «ταρσανάδες» που ακόμη και σήμερα διατηρούνται όπως τα παλιότερα χρόνια.

2. Διάφορα αξιοθέατα μέσα στην πόλη των Σπετσών αλλά κι εκτός:

Μερικά από τα γνωστά αξιοθέατα της πόλης των Σπετσών είναι το σπίτι της Μπουμπουλίνας, ένα ιδιωτικό μουσείο σήμερα το οποίο είναι ανοιχτό στους επισκέπτες, το σπίτι-μουσείο του Χατζηγιάννη-Μέξη επίσης, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη των Σπετσών και είναι κι αυτό ανοικτό για τους επισκέπτες και που ο Άγιος της μονής είναι και ο προστάτης των ναυτικών, και ήταν εδώ το μέρος όπου οι ηγέτες των Σπετσών πήραν τον όρκο της ελευθερίας όταν ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας ήταν έτοιμος να ξεσπάσει το 1821. Επίσης, η σπηλιά του Μπεκίρη στην παραλία των Αγίων Αναργύρων, με πρόσβαση κι από ξηράς κι από θαλάσσης, ένα πραγματικό στολίδι και εθνικός προστατευόμενος φυσικός θησαυρός. Τέλος, το νησί είναι ευρέως γνωστό από το απίστευτο πευκόδασός του, που καταλαμβάνει περίπου το 1/3 ολόκληρου του νησιού και που αποτελεί κι αυτό εθνικά προστατευόμενο δρυμό. Σκιάζει ολόκληρο τον παραθαλάσσιο ασφαλτοστρωμένο δρόμο που τυλίγει το νησί και δίνει μιαν απίστευτη απόχρωση στις πανέμορφες παραλίες του νησιού, όταν τις ακουμπά με τα κλαδιά των πανύψηλων δέντρων του.

3. Σπέτσες, και γαστρονομικός παράδεισος:

Οι Σπέτσες είναι γνωστές για την πληθώρα των επιλογών όσον αφορά ποιοτικά εστιατόρια. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ακριβώς πού μπορείτε να φάτε φρέσκο ψάρι και αστακό, πού κρέας και πού παραδοσιακούς μεζέδες από την ελληνική κουζίνα. Κάθε σεζόν, η λίστα αυτή των εστιατορίων ανανεώνεται με καινούριες αφίξεις, ανανεωμένα ήδη υπάρχοντα εστιατόρια και αλλαγές σε ιδιοκτησιακό καθεστώς. Είναι λοιπόν σκόπιμο να μας ρωτάτε επί τούτου, κάθε φορά που θέλετε να κάνετε κάποια κράτηση σ’ ένα από τα παραπάνω, ούτως ώστε να σας δίνουμε έγκυρες και «φρέσκιες» πληροφορίες σχετικά. Το ίδιο συμβαίνει, όπως καταλαβαίνετε και για τη νυχτερινή ζωή του νησιού, που βρίθει από επιλογές και προτάσεις!

4. Περίπατος στις Σπέτσες, εύκολα και γρήγορα:

Οι περίπατοι στην πόλη των Σπετσών είναι μία από τις πολλές προτάσεις που δίνουμε για το πανέμορφο κι εύκολο αυτό νησί. Έτσι, μπορείτε ν’ απολαύσετε έναν απογευματινό περίπατο στα ακόλουθα μέρη:

 • Στο λιμάνι της Ντάπιας, στο οποίο βρίσκεται το παλαιό πυροβολείο. Υπήρξε ο τόπος συγκέντρωσης αρχόντων και καπεταναίων του 1821.
 • Στο νεοκλασικό αρχοντικό του ευεργέτη των Σπετσών Σωτήριου Ανάργυρου, που χτίστηκε τον 18ο αι. Κατά καιρούς φιλοξένησε το δημαρχείο, τη γαλλική οικογένεια βαρόνων Rotchild, ενώ λειτούργησε και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
 • Στο αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, που λειτουργεί και ως Μουσείο, στην πλατεία Πευκάκια. Ξεχωρίζει το υπέροχο σκαλιστό ταβάνι στη μεγάλη σάλα. Φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενα και ιστορικά κειμήλια, που συνδέονται με τη δράση της.
 • Στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο», κτίσμα των αρχών του περασμένου αιώνα, με την εξαίσια αρχιτεκτονική και τους θαυμάσια διακοσμημένους χώρους. Υπήρξε τόπος διαμονής διάσημων πολιτικών, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών. Στην ίδια πλατεία (Ποσειδωνίου) δεσπόζει το άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.
 • Στο Δημαρχείο, με τον όμορφο κήπο και τα σπετσιώτικα βοτσαλωτά.
 • Στην Αναργύρειο-Κοργιαλένειο Σχολή, με το πλούσιο ιστορικό αρχείο. Ιδρύθηκε το 1927 και λειτούργησε μέχρι το 1983, αναδεικνύοντας φημισμένους επιστήμονες, πολιτικούς και καλλιτέχνες.
 • Την πλατεία Ρολογιού, που βαφτίστηκε από το ρολόι της.
 • Στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη, του πρώτου κυβερνήτη του νησιού. Λειτουργεί ως μουσείο και φιλοξενεί αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού, μεταξύ των οποίων και σημαντικά κειμήλια της Επανάστασης του 1821 (τη σημαία της Επανάστασης, την οστεοθήκη της Μπουμπουλίνας καθώς και όπλα και προσωπογραφίες των Σπετσιωτών ναυμάχων).
 • Στην Καποδιστριακή Πνευματική Στέγη, κοντά στον Άγιο Νικόλαο.
 • Στον φάρο των Σπετσών, ο οποίος μαζί με αυτόν της Τζιας αποτέλεσαν τους πρώτους φάρους του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου (1837). Aυτός που κοσμεί σήμερα τον παλαιό λιμένα των Σπετσών είναι ο πέτρινος που πρωτολειτούργησε το 1885.
 • Στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου. Στο καμπαναριό του υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης του 1821.
 • Στην Παναγιά της Αρμάτας , που χτίστηκε προς τιμή της νίκης των Σπετσιωτών, των Υδραίων και των Ψαριανών εναντίον των Τούρκων. Το εσωτερικό της εκκλησίας κοσμεί ο πίνακας του Ι. Κούτση, που απεικονίζει τη ναυμαχία στον κόλπο των Σπετσών (1887).
 • Στους ταρσανάδες, στο παλιό λιμάνι.

5. Εκτός από βαρκάδα, στις Σπέτσες έχουμε και «ποδηλατάδα»:

Το ποδήλατο έχει γίνει πλέον συνώνυμο του νησιού των Σπετσών. Το νησί ενδείκνυται για ποδηλατάδα, καθώς είναι επίπεδο στο μεγαλύτερο μέρος του και σκιερό, λόγω της πυκνής βλάστησης από το πευκόδασος. Ο κύκλος του νησιού είναι μια πρόκληση. Πρόκειται για 26 χιλιόμετρα, αρκετά δηλαδή όχι για να κουραστείτε, αλλά για να δείτε τις Σπέτσες απ' άκρη σ' άκρη και να γεμίσετε τη μέρα σας με πραγματικά ωραίες εικόνες. Αν μάλιστα νοικιάσετε τα ποδήλατα σχετικά νωρίς το πρωί και τα κρατήσετε μέχρι το βράδυ, είναι δυνατό να κάνετε τα πάντα μέσα σε μόνο μία μέρα. Προσοχή! Η βόλτα πάνω σε δύο ρόδες είναι τόσο δημοφιλής στο νησί, που τα Σαββατοκύριακα μπορεί και να δυσκολευτείτε να βρείτε για να ενοικιάσετε. Πράγματι, όλες οι διαδρομές είναι σχετικά εύκολες γύρω από τη Χώρα σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων περίπου από τη μία ή την άλλη πλευρά. Οι δε βόλτες που μπορείτε να κάνετε είναι τόσο στους ασφάλτινους δρόμους όσο και στο χώμα, μια και το νησί διαθέτει ενδιαφέρουσες διαδρομές μέσα στο βουνό. Αυτές είναι ιδανικές για mountain και απευθύνονται κυρίως στους πιο μυημένους, αν και σε γενικές γραμμές οι όποιες ανηφόρες και κατηφόρες είναι ήπιας δυσκολίας και μάλιστα αξίζουν κάθε πεταλιά, αφού οδηγούν είτε σε καταγάλανες παραλίες είτε σε καταπράσινες γωνιές με θέα τα γύρω νησιά και το Πόρτο Χέλι.

6. Παραλίες στις Σπέτσες: πολλές επιλογές δύσκολη απόφαση:

Στις Σπέτσες η διαμονή περιλαμβάνει όχι μόνο υπηρεσίες πολυτελείας αλλά και ανάρπαστες στιγμές χαλάρωσης στις πανέμορφες παραλίες. Χωρίζονται σε αυτές που βρίσκονται μέσα στην πόλη των Σπετσών και σε αυτές που την περιβάλλουν. Τους καλοκαιρινούς μήνες από τη Ντάπια ξεκινούν καθημερινά λεωφορεία ή καραβάκια που πηγαίνουν τους λουόμενους στις παραλίες της άλλης μεριάς του νησιού. Οι περισσότερες είναι οργανωμένες καθώς έχουν ταβερνάκια κι επιλογές αρκετών θαλάσσιων δραστηριοτήτων όπως σερφ, σκι, καταδύσεις κ.ά. γι' αυτό και μπορείτε να μείνετε ξεκούραστα όλη την ημέρα. Υπάρχουν ακόμη και άλλες μικρές απομονωμένες και ήσυχες παραλίες και όρμοι γύρω από τις ακτές του νησιού όπου μπορείτε να πάτε με κάποιο μεταφορικό μέσο όπως μηχανάκι, ποδήλατο, λεωφορείο ή ταξί κι ακόμα καλύτερα, τους όρμους αυτούς τους ανακαλύπτετε αλλά και τους προσεγγίζετε, με θαλάσσια μέσα. Αναλυτικά, προτείνονται οι παραλίες:

 • Της Αναργυρείου Σχολής (Kaiki Beach). Οργανωμένη, στη βορειοδυτική μεριά της πόλης, έχει υποδομή για θαλάσσια αθλήματα και δραστηριότητες, καθώς και beach bar και εστιατόριο.
 • Κουνουπίτσα, Άγιος Νικόλας και Άγιος Μάμας. Βρίσκονται μέσα στην πόλη των Σπετσών και μπορείτε να πάτε και περπατώντας, αν βρίσκεστε ήδη στο κέντρο των Σπετσών.
 • Αγία Μαρίνα. Οργανωμένη, πολυσύχναστη παραλία στη νοτιοανατολική μεριά του νησιού, μέσα σ' ένα καταπράσινο όρμο, διαθέτει υποδομή για θαλάσσια αθλήματα και δραστηριότητες αλλά και εστιατόριο με beach bar.
 • Άγιοι Ανάργυροι. Οργανωμένη πολυσύχναστη παραλία με βότσαλα, σε κατάφυτο κόλπο της δυτικής πλευράς διαθέτει τις ίδιες υποδομές με την Αγία Μαρίνα και, φυσικά, το διάσημο σπήλαιο του Μπεκίρη, ένα φυσικό αξιοθέατο που αξίζει προσοχής. Στην παραλία υπάρχει και εστιατόριο.
 • Αγία Παρασκευή. Κοντά στους Αγίους Αναργύρους, οργανωμένη και πολυσύχναστη παραλία με πεύκα που αγγίζουν το κρυστάλλινο νερό της θάλασσας. Διαθέτει και παραδοσιακή ταβέρνα, αλλά και beach bar.
 • Κουζινός. Στη νοτιοανατολική πλευρά των Σπετσών, απέναντι από τη Σπετσοπούλα.
 • Ξυλοκέριζα. Οργανωμένη παραλία στη νότια πλευρά του νησιού. Διαθέτει και καντίνα.
 • Καμάρες. Σε απόκρημνους όρμους της δυτικής πλευράς του νησιού.
 • Ζωγεριά. Σε κολπίσκο της βόρειας πλευράς, με πευκόδασος δίπλα ακριβώς από τη θάλασσα με πολύ όμορφο ταβερνάκι.
 • Λιγονέρι. Ήσυχη, πευκόφυτη παραλία στη βόρεια πλευρά του νησιού.
 • Βρέλλος βρίσκεται κοντά στο Λιγονέρι. Εδώ θα βρείτε και ένα εξωτικό beach bar στο οποίο συχνάζουν νέοι κυρίως λουόμενοι.

7. Οι διαφορές των Σπετσών από τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά:

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι Σπέτσες αποτελούν ένα από τα ομορφότερα νησιά των ελληνικών θαλασσών. Ιστορικά, είναι από τα πρώτα νησιά του τόπου μας όπου οι έλληνες, και δη οι Αθηναίοι, έκαναν μαζικά τις πρώτες τους καλοκαιρινές διακοπές και στο λιμάνι του χτίστηκε το πρώτο τουριστικό Ξενοδοχείο της Ελλάδος. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι το καταπράσινο αυτό νησί έχει γνωρίσει δόξα και μεγαλεία, από έντονη ιστορική αλλά και κοσμοπολίτικη ζωή μέχρι πολυτελή ακριβό εσωτερικό κι εξωτερικό τουρισμό. Ας δούμε όμως λίγο καλύτερα ποια είναι τα σημεία εκείνα που δίνουν στις Σπέτσες αυτή τη μοναδικότητα.


Καταρχήν, η απόσταση από την πρωτεύουσα της Ελλάδος, την Αθήνα. Όντας στον ήρεμο κόλπο του Σαρωνικού, χαίρει μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του κόλπου το πλεονέκτημα της γεωγραφικής εγγύτητας. Και πάει λίγο παραπέρα, καθώς έχει πρόσβαση, εκτός από τη θάλασσα, και από την ξηρά! Το μικρό λιμάνι της Κόστα, στην πλευρά της Πελοποννήσου δίπλα από το γνωστό Πόρτο Χέλι λειτουργεί και ως σταθμός για 4-5 δρομολόγια allez-retour με Ferry Boat όλες τις μέρες της εβδομάδος. Η δε διαδρομή από την Αθήνα ή τον Πειραιά προς το εμπορικότερο Κρανίδι και δίπλα το παραθαλάσσιο Πόρτο Χέλι, είναι πανέμορφη αφού περνάει από τον Ισθμό της Κορίνθου και την Αρχαία Επίδαυρο αλλά και πολύ εύκολη. Ιδιαίτερα δε, από το σημείο της Εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου που βρίσκεται η έξοδος προς Επίδαυρο όπου τα οχήματα αφήνουν τον εθνικό δρόμο, η διαδρομή είναι καταπράσινη και παραθαλάσσια στο μεγαλύτερο μέρος της!


Θα ήταν άσκοπο ν’ αναφέρουμε πόσα πλεονεκτήματα δίνει το γεγονός ότι οι επισκέπτες αλλά και οι ντόπιοι, μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να μπουν ή να βγουν στο νησί, ανάλογα με τις ανάγκες τους και τη διάθεσή τους. Έπειτα, οι Σπέτσες διαφέρουν από άλλα, κυκλαδίτικα για παράδειγμα, νησιά στο γεγονός ότι δεν είναι ξερό νησί, αντίθετα είναι καταπράσινο στο μεγαλύτερο μέρος του καλυπτόμενο από πευκόφυτες εκτάσεις που αποτελούν και εθνικά προστατευόμενο δρυμό! Έτσι, η μυρωδιά της πευκορετσίνας, η δροσιά των κλαδιών αυτών των πανέμορφων γιγάντων, τα βελανίδια που βαρύνουν και ρίχνουν ολοένα και περισσότερο τα καταπράσινα κλαδιά στο κρυστάλλινο νερό της θάλασσας μέχρι να το ακουμπήσουν διακριτικά και να καθρεφτίσουν τη φυσική αυτή ομορφιά, δημιουργούν έναν παράδεισο διαφορετικό από αυτόν που έχουμε συνηθίσει να φανταζόμαστε όταν ακούμε Αιγαίο. Αλλά και στην πόλη, παντού η βλάστηση φυτών και λουλουδιών είναι πυκνή, εξ’ού και το όνομα Σπέτσες που προέρχεται από το ιταλικό spezzie που σημαίνει «ευωδίες».


Όσον αφορά την αρχιτεκτονική του νησιού τώρα, τα λόγια ίσως περισσεύουν. Οι Σπέτσες είναι παραδοσιακός οικισμός. Οι κάτοικοι του νησιού σεβάστηκαν με απίστευτη σοβαρότητα την ομοιομορφία του τοπίου και των κατοικημένων περιοχών, χτίζοντας μικρά ή μεγάλα στολίδια, όλα στην ίδια φιλοσοφία κι αισθητική. Μακριά από τη λιτότητα του άσπρου μπλε των περισσότερων ελληνικών νησιών, στις Σπέτσες η αρχιτεκτονική θυμίζει αριστοκρατικές εποχές. Η φινέτσα, το αρχιτεκτονικό στυλ επηρεασμένο από την ιταλική Αναγέννηση της Φλωρεντίας και της Βενετίας, τα κεραμίδια, τα μεγάλα ορθογώνια παράθυρα, οι βοτσαλωτές αυλές, τα χρώματα και τα λουλούδια που τα περιτυλίγουν, δίνουν στα «καπετανόσπιτα» αλλά και στα υπόλοιπα σπίτια του νησιού μιαν απίστευτη ομορφιά. Το πνεύμα γαληνεύει από αυτή την ομοιομορφία, την τάξη και την οπτική απόλαυση. Ο παραλιακός δρόμος που οδηγεί από την κεντρική και πολυσύχναστη Ντάπια στο παλιό λιμάνι, είναι, ίσως από τους ομορφότερους και πιο παραδοσιακούς στη χώρα μας! Πεζή ή με ιππήλατες άμαξες, όπως και να επιλέξεις να περάσεις από αυτό το ακριβοθώρητο σημείο, η ομορφιά του ξεχειλίζει γύρω σου.


Τέλος, καθώς ο Αργοσαρωνικός αποτελεί τη «λίμνη» των ελληνικών θαλασσών και τα μελτέμια του καλοκαιριού σχεδόν περνάνε από δίπλα, οι Σπέτσες αποτελούν τον παράδεισο εκείνων που αρέσκονται σε διακοπές ή βόλτες με ταχύπλοο ή ιστιοπλοϊκό και οι παραλίες του νησιού προσφέρονται για χαλάρωση, για snorkeling, για diving, για θαλάσσιο σκι και συναφή σπορ και παιχνίδια. Εδώ, η θερμοκρασία των καταγάλανων νερών επιτρέπει ακόμη και στους λιγότερο «θερμούς» ν’ απολαμβάνουν τη θάλασσα για 6 τουλάχιστο μήνες!! Γι’ αυτό και όλοι, μικροί μεγάλοι, άνδρες γυναίκες, παρέες και οικογένειες, ζευγάρια και ασκητές, εξορμούν καθημερινά έστω και για μία βουτιά! Κι είναι τόσο εύκολη και γρήγορη, καθώς το νησί είναι μικρό, η πρόσβαση προς αυτές, που γίνεται εύκολα και με ποδήλατο! Να θυμόμαστε κ τα παιδικά μας χρόνια που σίγουρα φέρνουν ωραίες αναμνήσεις, ταιριαστές με το ελληνικό καλοκαιράκι!Xenon Estate rated "excellent" by 8 travelers

Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα:
Please wait...